Het oudste monument van Parijs

001-3.jpg
Place de la Concorde met de obelisk “L’aiguille de Cléopatra”en de fontaine des Mers.

Wat is het oudste monument van Parijs? De Notre Dame, de Arc de Triomphe? Wel, dat is het monument wat niet echt in Parijs is geboren. Je vindt het op de Place de la Concorde, het grootste plein van Parijs. Ik ben er al honderden keren voorbij gekomen, maar heb eerder niet stil gestaan bij het verhaal achter deze “naald van Cleopatra”.

Het monument dateert uit de 13e eeuw voor Christus en is afkomstig van de tempel van Ramses II uit Egypte. Het is meer dan 3200 jaar oud en dus het oudste monument van Parijs.

Het was een cadeau van Mohammed Ali, de onderkoning van Egypte, in 1830 en deze 20 meter hoge obelisk heeft 3 jaar gereisd op het schip de Luxor om op de plaats van bestemming te komen. De Luxor was speciaal voor deze gelegenheid gebouwd. Koning Louis-Philippe I heeft op zijn beurt een koperen klok aan de vorsten van Egypte cadeau gegeven die nu nog terug te vinden is in de citadel van Cairo.

Dit monument gemaakt van syeniet (een roze graniet uit de Syrische stad Egypte) is een eerbetoon aan de zonnegod Amon . De kolom is op een hoge sokkel gemonteerd en versierd met hiërogliefen van de farao (Ramses II) die deze zuil liet bouwen. Bovenin schittert een bronzen piramide bedekt met bladgoud. De basis bevat fraaie tekeningen van de speciaal gebouwde boot die de obelisk vervoerde en de wijze waarop de obelisk weer rechtop werd gezet, wat ook nog een paar jaar in beslag nam. De obelisk doet dienst als een reusachtige zonnewijzer. Op het plein zijn lijnen gemarkeerd waarop de schaduw van de punt van de obelisk het uur en de datum aangeven. Dat moet ik zelf nog eens uitproberen… Zal de échte tijd, wintertijd zijn.

Het oudste monument van échte Parijse oorsprong, is het Romeinse amfitheater Les Arènes de Lutèce, gebouwd in de 1e eeuw na Christus, in het hart van wat nu Quartier Latin is.

arenes-de-lutece
Les Arènes de Lutèce

6 gedachten over “Het oudste monument van Parijs”

  1. Daar ging ook ik de fout in, mijn eerste reactie was de Notre Dame maar het was natuurlijk de “naald van Cleopatra” op de Place de la Concorde, Niet het grootste plein van Europa maar wel een van de mooiste pleinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s