Picpus

6346580822_db23f0eccb_b-e1487929257440

Achter elk métrostation in Parijs is een geschiedenis. Je hebt stations zoals Stalingrad of Anatole France, welke precies aangeven waarnaar ze genoemd zijn. Of de namen van stations die precies aangeven waar je bent, zoals École Militaire of Louvre-Rivoli. Er is echter één station waarvan weinigen weten hoe de naam is ontstaan. Ik  ga je vertellen waar het vandaan komt. Het gaat om het métrostation Picpus op het traject van lijn 6. Hier begint de legende…

hqdefault

We zijn in de 16e eeuw in een klein dorpje, de dagen zijn langzaam en vrolijk, toen niet ver van Parijs, nu quartier Picpus in het 12e arrondissement. Op een dag, zonder dat de bewoners er zich van bewust waren, werden ze getroffen door een epidemie. Kleine tumors rood en wit. De effecten waren in het bijzonder aanwezig bij vrouwen en kinderen…

Een broeder uit Franconville werd gestuurd naar het getroffen gebied. Hij werd gestationeerd in de l’Abbave de Chelles, een gebied wat van Parijs nog steeds geen échte naam heeft gekregen. De religieuze broeder, met enige kennis van medicijnen, besloot de bewoners te helpen.

IMG_3595

Hij maakte een kruidig medicijn, geparfumeerd, en doseerde enkele druppels op de handen van de zieken. De volgende ochtend leek een wonder geschied. Het mirakel was daar !

Maar niets van dat alles. Het was gewoon een middel tegen muggenbeten. De broeder kreeg een naam… Le religieux est alors surnommé “Pique-Puce”

Zo weten jullie waar het vandaan komt. Vlooienbeet dus…

5 gedachten over “Picpus”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s