Bon nourriture

meilleurs-aliments-sante-avocat

 “Ïl ne suffit pas qu’un aliment soit bon à manger, encore faut-il qu’il soit bon à penser”.

Waarom zijn er zo weinig dikke fransen terwijl de “haute cuisine” in Frankrijk is uitgevonden ? Hoe kan het dat de bakermat van de culinaire wereld nog steeds zo gezond eet ? Dat terwijl kazen, roomsauzen etc. de menukaart domineren ?

Als je de gewoonten van de Fransen bekijkt, zijn ze eigenlijk heel degelijk. Drie maaltijden per dag, op exacte tijden. Geen snacks, behalve om 16:00h, dan eet je een klein zoetje met een kopje thee, wat Fransen vroeger stom vonden. Toen Frankrijk op slechte voet stond met Groot Brittannië grapten ze over “l’eau chaude”. Heet water zonder smaak, maar goed, de relatie tussen die twee landen is nog steeds een beetje dubbel. Met de brexit in het vooruitzicht is de accijns op wijn voor export naar de GB al flink verhoogd.

We dwalen af… Het ontbijt stelt in Frankrijk niet veel voor. Een stukje stokbrood, een jus d’orange, een croissant en een kop koffie met melk. Dat is het wel.

be6ec74c03af1989c5a6c7ef35810e19_xl

De lunch is wel belangrijk. Als je bij een “beetje bedrijf” werkt, krijg je, behalve een “carte orange”, voor het openbaar vervoer, ook “tickets restaurant”. Hiermee kun je van een door de baas betaalde lunch genieten. Voor de lunch krijg je ook ruim de tijd. Dat ticket is ook voor de baas geen probleem, want het is aftrekbaar van de belasting.

Geen boterham met kaas, geen hamburger, geen patatje oorlog. Nee, een maaltijd met een stukje vlees of vis, met verse groenten. Altijd brood, want dat hoort zo. Lekker om mee te soppen en te gebruiken als opscheplepel. Natuurlijk vergezeld van een glas wijn, dat draagt dan weer bij met het verteren. Rustig eten is hierbij belangrijk. Neem de tijd.

De avondmaaltijd, het diner. Vlees, vis, aardappelen. Soms ontbreken de groenten, want aardappelen beschouwen de Fransen ook als groenten. Aan tafel om 20:00h, kletsen, eten, wijn drinken tot 22:00h. De tijd nemen en genieten.

Het is met deze wetenschap ook niet verwondelijk dat McDonalds in het begin geen poot aan de grond kreeg in Parijs. De vergunning werd drie keer geweigerd.  Uiteindelijk kwam de eerste aan de ring van de stad, maar helaas ook later in de binnenstad. Burger King heeft minder geluk. Die heeft een vestiging in het Gare de Lyon en meer niet.

Wat is de moraal van dit verhaal ? Nou, eet op gezette tijden, vermijd snacks en dikke boterhammen met pindakaas tijdens de lunch. Ik ben geen foodgoeroe, maar zie dat het wel werkt ! Bon apetit !

intro-titre-restaurant

 

 

8 gedachten over “Bon nourriture”

  1. De goede dingen in Frankrijk en Parijs lopen als een rode draad door ons leven. Daardoor hebben wij het “Franse” postuur kunnen behouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s