Confiture de cerises

KERSEN

Het is zomer en dat kunnen we merken ook, zeker op de markt. Volop fruit, aanbiedingen, het meest gezonde is overal te koop tegen spotprijzen. Cerises ? 1 euro le kilo svp.

Ja,mooi, maar wat moet ik met een kilo kersen ? Ik had met goede moed zelfs twee kilo gekocht. Daar zit je dan met je hele koelkast vol met kersen. Die gaan straks schimmelen dacht ik. Het is een zonde om eten weg te gooien…

Plotseling wist ik het. Confiture ! In dit recept staat drie en een halve kilo, maar dat is maar een leidraad. Pas het aan, ik maakte genoeg jam van 2 kilo.

Recept: zelfgemaakte kersenconfiture

  • 3½ kilo heerlijk geurende zwarte kersen
  • 1 kilo geleisuiker ‘speciaal’
  • 3 citroenen
  • potjes

Was de de kersen en ontpit ze, snijd lelijke plekjes weg. Doe ze in een grote pan, met een scheutje water en het sap van de drie citroenen. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en zet de staafmixer erin om een deel van de kersen te vermalen. Je kunt ze allemaal fijn malen als je wilt, dan krijg je een soort gladde jam. Of je laat ze allemaal heel, dan krijg je een soort dunne kersengelei met hele kersen erin. Ik vind het het lekkerst als ongeveer een kwart van de kersen gepureerd is, en de rest heel blijft.

Voeg de geleisuiker toe en breng weer aan de kook. Laat een paar minuten doorkoken. Zet ondertussen de lege jampotjes klaar.

Je moet de potjes vullen terwijl de jam kokend heet is. Doe echt heel voorzichtig, want kokende jam is loeiheet, veel heter dan kokend water. En omdat het zo plakkerig en dik is, blijft het ook nog eens lekker hangen als je het over je heen krijgt. Je kunt je dus heel lelijk branden aan jam. Da’s echt gevaarlijk, dus doe echt voorzichtig.

Het vullen gaat het makkelijkst met een jamtrechter. Dat is een trechter met een extra wijde opening, die op een jampotje past. Met zo’n trechter kun je de potjes vullen zonder te knoeien.

confiture_de_cerise_02

Vul de potjes tot bijna aan de rand, en draai er meteen een deksel op. Als je weckpotjes gebruikt: doe een rubber ring om het deksel, leg het deksel op het potje en zet vast met klemmetjes.

Terwijl de jam afkoelt, wordt het potje langzaam vacuüm getrokken, doordat de jam inkrimpt tijdens het afkoelen. Daardoor zit het deksel straks goed vast, en kan de jam niet snel bederven. Als je een beetje je best doet kun je voor een heel jaar jam maken. Als je goed schoon werkt blijven de potjes met gemak een jaar goed. De aardbeien zijn er nog in overvloed, de pruimen komen eraan. En er is nog veel meer fruit. Lekker spelen in de keuken !

images

8 gedachten over “Confiture de cerises”

  1. Schitterende foto en eigen gemaakte jam heerlijk maar voor 1 euro kan ik ze niet krijgen ik betaal 6 a 7 euro dan wordt het een duur potje jam.

    Met vriendelijke groeten,Marianne Beeker

  2. Mmm, lekker, ik maak elk jaar confituur van noordkrieken, maar die zijn er nog niet… de aardbeiconfituur en de rabarberconfituur staan al in de kast. En vandaag heb ik er toevallig ook nog gemaakt: rabarber en aardbei samen, ook lekker…

  3. Ik heb jarenlang jam gegeten van mijn favoriete merk Bonne Maman.
    Deze jam is tamelijk duur en ik denk dat eigengemaakte confituur
    lekkerder is.

Laat een reactie achter op Hans de Jong Reactie annuleren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s