Het chanson in de foto

IMG_8788

IMG_8677  Door Harry de Jong.

Enige tijd geleden heb ik iemand horen zeggen, dat in elke foto een verhaal zit. Ik zou hier aan toe willen voegen, dat in een foto vele verhalen en chansons kunnen zitten. Allereerst het verhaal van de fotograaf, daarna de verhalen van de mensen die de foto bekijken.

Deze gedachte kwam bij me op toen ik de eerste foto bekeek van de laatste serie foto’ s van Photo’ s Paris 2014 op deze site.

In 1922 werd hier de de zanger Marcel Mouloudji geboren.

‘Je m’ appelle Mouloudji… Je suis né à Paris, Hôtel-Dieu, rue d’ Arcole. Mon père était Kabyle et ma maman bretonne. Mon oncle était bizarre et ma tante gentille… Ma mère avait les lèvres rouges peintes, ouvertes sur le ciel en porte de bordel’…

m_167635887_0

Graag wil ik jullie nog iets meer over Mouloudji vertellen. Een leuke anecdote vind ik dat, als Mouloudji de studio indook om opnamen te maken voor een nieuwe LP (CD’ s bestonden toen nog niet) hij altijd zijn zoontje Gregory meenam. Als zevenjarige kwam Gregory voor het eerst met zijn vader in de studio. Bij wijze van grap benoemde vader Mouloudji zijn zoontje onmiddellijk tot assistent studio-chef. Wat een indruk moet dat gemaakt hebben op de kleine Gregory!

Luister zelf…

Rue de Lappe

“Rue de Lappe. Rue de Lappe,. Au temps joyeux. Où les frappes. Où les frappes.  Etaient chez eux Rue de Lappe. Rue de Lappe En ce temps là. A petit pas on dansait la Java.”

Un jour tu verras

Dit chanson was het grootste succes van Mouloudji. Het is een zogenaamd ‘chanson éternelle’. Een chanson éternelle is een chanson dat bijna alle Fransen kennen. Als je tegen een willekeurige Fransman zegt: ‘Mouloudji?’, dan krijg je geheid als antwoord: ‘Un jour tu verras.’ Het is een chanson dat de slagersjongen fluit op straat als hij een bestelling gaat afleveren bij de klant. Of dit ook geldt voor de huidige pizzabezorger, is mij niet bekend…

cover170x170

11 gedachten over “Het chanson in de foto”

  1. Dank je, Miranda. Inderdaad, hij heeft een prachtige stem. En wat te denken van de interpretatie. Een klein handgebaar is al voldoende om het lied een bepaalde sfeer mee te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s