Rosa Pluimhaar, straatveger in Parijs

IMG_8694

Deze foto heb ik gemaakt vanuit bus 72 onderweg naar Hotel de Ville. Een vriendin van mij, Rosa Pluimhaar, had daarom gevraagd. Waarom uit de bus ? Dat leek mij veiliger. Eerder al, had ik geprobeerd ze gewoon op straat te fotograferen, maar dat pakte niet zo goed uit. Gewoon mazzel dat deze bij de bushalte stond. Ik heb altijd mijn camera bij mij dus…

Straatvegers zijn in Parijs “onzichtbaar” omdat ze bij het straatbeeld horen. Ze zijn overal aanwezig, maar je ziet ze pas als je er ècht op gaat letten. Onlangs is in Parijs een campagne gestart om meer aandacht op deze harde werkers te vestigen. Vooral omdat veel mensen hun troep gewoon op straat gooien, zelfs met een prullenbak op 1 meter afstand. Dat geldt niet alleen in Parijs, het gebeurt in alle steden en in alle landen. “Dat ruimen ze wel op”.

Je ziet deze foto’s nu op de bussen en in de metrostations.

beter

document

Rosa Pluimhaar, een Nederlandse, was twee jaar straatveger in Parijs. Je moet het maar kunnen.. Ze schreef er een boekje over.

Ik ben twee jaar straatveger geweest in Parijs, in twee verschillende (straatvegers)ateliers. De eerste lag tegen de périphérique aan, de tweede in het centrum. Oftewel, twee heel verschillende sferen en decors.
Als straatveger is geen dag ’t zelfde, vooral omdat je allerlei mensen tegenkomt. Als je een pak draagt van de gemeente, denken de mensen dat je van hun bent. Je bent niet gevaarlijk en ze kunnen alles aan je vertellen. Wat ze ook doen.
Met daklozen heb je ook contact, ze zien je vaak als gelijke, omdat je buiten in de kou (of de hitte) staat te vegen. En ze staan veelal op vaste plekken, zodat je vaak dezelfde gezichten ziet en de ‘ontwikkelingen’ door kunt nemen.”

Ik vraag mij dan wel direct af…hoe kom je erop ? Wie wil dat werk in godsnaam doen ? Rosa zei het volgende;

“Ik ben straatveger geworden omdat ik gedreven word door nieuwsgierigheid. Parijs intrigeerde me, ik wilde de stad ‘achter de schermen’ leren kennen, op een originele manier. Ik bedacht of postbode, of vuilnisman te worden. Voor postbode moest je auto willen rijden, dat leek me niks. Het werd vuilnisman, een sollicitatietraject van – voor mij – negen maanden, inclusief schoon strafblad, schriftelijke toets, motivatiegesprek en properheidsschool. Wat ik als straatveger meemaakte vond ik zo bijzonder en fascinerend, dat ik mijn observaties optekende om ze ooit met anderen te kunnen delen.”

Nieuwsgierig geworden ? Ga dan naar  Rosa Pluimhaar “Uit de goot gezogen”  Daar zie je informatie over het boekje en meer… Enne.. voortaan de prullenbak opzoeken….

viewmultimediadocument

9 gedachten over “Rosa Pluimhaar, straatveger in Parijs”

  1. Rosa, ben je boek aan het lezen. Misschien iets voor jou om te lezen:
   Leeuwen, Henri van – Zwerver in Parijs, (hoe ik leefde als chemineau en clochard) Contact 1952 Gebonden hoekje rug € 4,95
   Zijn Zwerver aan de zelfkant, een bundeling verhalen over zijn zwerversleven in Parijs, Marokko en Marseille), volgde. Genoot zeer van hem, nu zeer van jouw schrijftalent. Ook van je kennis van de menselijke psyche! De boekjes (met foto’s) zijn te koop via http://www.boekwinkeltjes.nl voor een kleine prijs. Doen! Zal ik ze anders sturen?

   1. Dag Ria,
    Dank voor je bericht en je boekentips, ze klinken zeer interessant! Ik zal eens kijken hoe ze het beste deze kant op kunnen komen.
    Veel leesplezier!

 1. Wat een mooie manier om Parijs te leren kennen, lijkt mij.
  Het is mij opgevallen, dat het.’straatvegers’ gilde in Rotterdam
  op ongeveer dezelfde manier werkt als in Parijs. Ik kom veel op
  het Binnenwegplein in Rotterdam en daar is al enkele jaren
  dezelfde straatveger aan het werk. Hij maakt regelmatig een rondje over het plein met als resultaat dat het plein brandschoon blijft.
  Dat was vroeger wel anders…Daarom hulde aan alle straatvegers
  zowel in Rotterdam als in Parijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s