Amélie ? Où es-tu Amélie ?

tumblr_lld4iha4YJ1qg1naao1_500

We kennen allemaal de film “Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain”, van regisseur Jean-Pierre Jeunet(2001) Elke liefhebber van de Franse film zou hem gezien moeten hebben.

Les Deux Moulins 2014
Les Deux Moulins 2014

Een paar weken geleden was ik in Montmartre en bezocht ik, voor de eerste keer “Café des Deux Moulins”, de bar-tabac op de kruising van Rue Lepic en Rue Cauchois, waar Amélie (Audrey Tautou) in de film als serveerster werkte. Het café is nu niet meer helemaal hetzelfde als in de film. De tabac is er niet meer. “Daar staan nu tafeltjes, die leveren nu eenmaal meer op”, vertelde het meisje dat mij bediende.

cafe-amelie
Het interieur herinnert sterk aan de film

In 2001, toen de film werd opgenomen, was de heer Labbé de eigenaar. Labbé had eigenlijk geen zin meer in zijn café en wilde het verkopen. Hij wilde met pensioen. Daar kwam verandering in toen de film uitkwam en meteen een groot succes werd. Hij werd door journalisten van diverse kranten benaderd en plotseling stond “Les Deux Moulins” volledig op de kaart. Fabbé, maar ook het personeel, was blij met alle aandacht en van een verkoop was even geen sprake meer. In 2005 besloot hij toch echt met pensioen te gaan. De huidige eigenaar is Marc Fougedoire, die nog steeds profiteert van het succes van de film. “Maar het blijft een gewoon buurtcafé” zegt hij vol trots.

Amelie_398

Jean-Pierre Jeunet, de regisseur, woonde tegenover het café. De keuze van “Les Deux Moulins” als locatie was dan ook snel gemaakt. Hij vertelde dat hij er nog steeds regelmatig een kijkje gaat nemen en ziet dan ook vaak liefhebbers van zijn film vragen naar het glazen paneel waar Amélie het menu op schreef. “Dat is er niet” zegt hij “We hebben een paar dingen moeten toevoegen omdat die in het verhaal voorkomen. Toch hebben we alles zoveel mogelijk origineel gelaten”. De buurt verweet hem wel dat de huizenprijzen in Montmartre door zijn film zijn gestegen….

Het beroemde treintje wat door Montmarte rijdt heeft het café ook op zijn route en als die voorbij komt hoor je “Et voici le café des deux moulins ou a été tourné le film “Amélie Poulain”…

20051018Épicerie_d'Amélie_Poulain_2

Laten we even in die film blijven. Alles is toch in de buurt. Op een paar passen, bij de kruising van de Passage d’Abesses en de rue des Trois Frères, kom je langs “Au marché de la Butte”, de Epicerie Collignon. De kleine supermarkt van M. Collignon die ook werkelijk zo heet. Het bordje met “Maison Collignon” zie je boven de luifel.

tumblr_m7cexiOxRh1qcv2z3o3_500

Wil je nog even in de film blijven ? Ga dan even door naar het Canal St. Martin in het 10e arrondissement, waar Amélie haar steentjes op het water liet stuiteren. Ook de Sacré-Cœur komt in de film voor, maar die trappen heb je vast al vaker gelopen…

basilique-sacre

 

6 gedachten over “Amélie ? Où es-tu Amélie ?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s