Parc des Buttes-Chaumont

Paris 2012 -Parc Butte Chaumont-013
De rots met de Sybille tempel

Eén van de mooiste parken in Parijs is het Parc des Buttes-Chaumont, gelegen in het 19e arrondissement. Door de unieke ligging boven op een steile rotsachtige heuvel biedt het een prachtig uitzicht over Parijs, met name over Montmartre en de Basilique du Sacré-Cœur. Dankzij deze uitzichten is het één van de favoriete parken van de Parijzenaars. Het is vooral erg populair voor wandeltochtjes en picknicks tijdens het weekend. Maar dat was niet altijd zo.

Buttes-Chaumont-le-labyrinthe

Het was onvruchtbare grond en er stond vanaf de 13e eeuw een galg om criminelen te executeren. Die bleef daar tot de val van Lodewijk XVI. Daarna werd het een kalksteengroeve tot 1860. Onder Napoleon werd het terrein in 1862 opgekocht door de stad Parijs. Het terrein lag in een arbeiderswijk die net bij Parijs was geannexeerd en keizer Napoleon III besloot er een park aan te leggen ten behoeve van de wijkbewoners.

Parc-des-Buttes-Chaumont-Bridge

De keizer richtte zich tot baron Haussmann die het park ontwierp met hulp van de landschapsarchitect Adolphe Alphand. De werken aan het park duurden vier jaar, het park werd officieel geopend als onderdeel van de feestelijkheden die gehouden werden tijdens de wereldtentoonstelling van 1867.

FALLS

Haussmann en Alphand maakten gebruik van dynamiet om dramatische reliëfs te creëren resulterend in een hoge rotsachtige klip met een 32 meter hoge waterval die uitmondt in een cirkelvormig meer. Bovenaan de rots bevindt zich de kleine Sybille tempel, gebaseerd op de antiek Romeinse tempel van Sybil in Tivoli, Italië.

paris-parc-buttes-chaumont

Het prachtige landschap van het Parc des Buttes-Chaumont in een Engels/Chinese stijl is populair bij toeristen en de lokale bevolking en zo kan het park soms erg druk zijn. De grootse omvang van 25 hectare geeft echter nooit het gevoel dat het té druk is.

7490321630_bbe1f819b1_z

Het is ideaal op een zomerse dag, voor lange wandelingen en een bezoek aan de prachtige bezienswaardigheden, zoals de tempel, meren, steengroeven, kliffen en groene gazons. Het panoramische uitzicht over Parijs is sensationeel en neem rustig de tijd…. De stad wacht wel even op je…

56616899

 

Parc des Buttes-Chaumont, 1 Rue Botzaris, 75019 Paris

5 gedachten over “Parc des Buttes-Chaumont”

  1. Weer iets prachtigs om bij mijn volgende bezoek aan Parijs te gaan bezoeken. Moet er bijna gaan wonen om alles op mijn gemak te kunnen bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s