Kopi Luwak

kopiluwakguru1

Koffie is koffie toch ? De één houdt van filterkoffie, de ander zweert bij een echte espresso. Er zijn zelfs mensen die Nescafé lekker vinden of, nog erger, Senseo.

Je hebt ook specialisten die altijd op zoek zijn naar de beste bonen en  de hele wereld over reizen om maar nét die koffiesoorten te vinden die een unieke smaak geven. Een voorbeeld is Kopi Luwak.

Kopi Luwak, Loewak of Civet koffie is naast Blue Mountain de duurste koffie ter wereld. Dat komt door het speciale productieproces.

Kopi-luwak-cluwak4
Civet-kat

De koffiebes wordt verbouwd op plantages. Hier wordt deze gegeten door de loewak, een civetkatachtige. Het vruchtvlees wordt verteerd, maar de pit blijft intact en passeert het maag-darmkanaal. Door fermentatie krijgt deze zijn geliefde exquise smaak. De pitten worden hierna teruggevonden in de ontlasting van de loewak. De pitten worden vervolgens gewassen en gekookt. Om de smaak zo veel mogelijk te behouden, worden de pitten meestal licht geroosterd. Aangezien de ontlaste bessen moeilijk te vinden zijn, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter.

kopi-luwak

Het product komt onder andere voor in de Filipijnen (waar het Kape Alamid genoemd wordt), in Vietnam, in Zuid-India en op de Indonesische eilanden Sumatra, Java, Bali en Celebes. Per jaar wordt slechts zo’n 200 kg Kopi Loewak geproduceerd. Sommige van de kopi loewak-boeren bieden een mengeling van arabica en robusta boon aan. De prijs voor een kilo van deze bijzondere koffie ligt tussen de 200 en 600 euro per kilo.

Café Verlet
Café Verlet

“Mooi allemaal” hoor ik jullie al zeggen, “maar waar kunnen we die koffie kopen en/of proeven ?” Ja, waar denken jullie ? Paris natuurlijk ! Bij La Grande Epicerie de Paris kun je al een pakje van 57 gram kopen voor rond de 34 euro en bij Verlet aan de rue Saint Honoré kun je het proeven en ook los kopen. Prijs ? Zo’n 4,50 euro per klein kopje.

Nu zijn er zoals gewoonlijk weer een aantal groepen opgedoken die tegen dierenleed zijn en sommigen vergelijken het productieproces gelijk aan het produceren van ganzenlever. Anderen vinden het ronduit te smerig en willen het beslist niet proeven omdat het door middel van uitwerpselen is gemaakt. Tja, honing ook…

Cafe Verlet

8 gedachten over “Kopi Luwak”

  1. Ja goed, leuk verhaal Hans, maar ik zie er geen dierenleed in of ze moeten die beesten vermoorden om de bonen er uit te halen, dan wordt het wat anders…..

  2. Een mooi verhaal, Hans, met veel wetenswaardigheden en allerlei extra’s om te onthouden:
    Café Verlet, La Grande Epicerie de Paris, waar ik zeker een kijkje ga nemen bij een volgend bezoek aan Parijs en The Bucket List.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s