L’été Indièn

Nh-Indian-Summer-II

Het is weer zover. September is nog maar net begonnen, mooi weer en we roepen weer “Het is Indian summer” ! Misschien is het dan best leuk om even te vertellen waar dat nou voorkomt. Nou vrienden, in New England USA, met name in de Adirondack’s en een gedeelte van Canada. Het wordt vooral gekenmerkt door de geweldige kleuren en een aangename temperatuur. In oorsprong gaat het zelfs nog verder. De Indianen zagen het als een verlenging van de zomer, met een grotere oogst.

Het aantrekkelijke van de Adirondacks is ook dat het in ieder seizoen iets speciaals te bieden heeft. Fotograaf Carl Heilman zwerft al decennia door de regio en maakte een prachtig fotoboek met als simpele titel The Adirondacks. Hij ontdekte het park al wandelend, kanovarend, skiënd en bushwalkend door de wildernis. Zijn foto’s laten zien dat de Adirondacks van lente tot winter geweldig zijn om te bezoeken. De winters zijn hier nog échte winters met besneeuwde bergen en dichtgevroren meren. Je kunt hier skiën, langlaufen, ijsvissen, schaatsen en snowmobilen. Na de winter begint in het vroege voorjaar het Sugar Maple Festival. De Adirondacks zijn bezaaid met deze suikeresdoorn waarvan de siroop wordt afgetapt. Het American Maple Museum bevindt zich dan ook niet voor niets in het park. Nog populairder is de regio tijdens de Indian Summer.

LakeColours2VDWal13

Ongeveer vanaf midden september beginnen de bossen te verkleuren en dat biedt panorama´s die fenomenaal zijn. De New Englandstaten mogen misschien de reputatie hebben van mooiste fall foliage, de Adirondacks komen aardig in de buurt! Blijft er tot slot nog één seizoen over om het park te bezoeken: de zomer. Dé periode bij uitstek om de Adirondacks lifestyle te beleven.

De kleuren beginnen te veranderen in de noordelijke staten Maine, Vermont en New Hampshire rond midden-/eind september met een piek rond midden oktober. In de meer zuidelijke staten Massachusetts en Rhode Island en aan de kust van New Hampshire en het zuidelijke deel van Maine. begint het spektakel later en duurt daar wel tot in november.

cms_visual_27945

Kortom, er bestond nooit een Indian Summer in ons land, maar omdat we dat mooier vinden klinken dan “Oude wijven zomer”, zoals het werkelijk in ons land heet, is het helaas zo gekomen. Of je noemt het L’été Indién, zoals Joe Dassin, die ook in zijn chanson in de eerste regels al uitlegt hoe het eigenlijk zit…

“Tu sais, je n’ai jamais été aussi heureux que ce matin-là
nous marchions sur une plage un peu comme celle-ci
c’était l’automne, un automne où il faisait beau
une saison qui n’existe que dans le Nord de l’Amérique
Là-bas on l’appelle l’été indien…”

Joe Dassin. L’été Indièn

Maar ja, Joe Dassin was geboren in Amerika…

5 gedachten over “L’été Indièn”

  1. Wat een prachtige kleuren hé!!
    Ik wist wel dat l’ été Indien uit die regio kwam, stond nog op onze verlanglijst om eens te gaan bewonderen, helaas is ’t er niet meer van gekomen…
    Dank voor de verduidelijking! En voor Joe Dassin… blijft mooi!
    Spijtig dat die uitdrukking zo maar klakkeloos overgenomen wordt… Hier is ’t gewoon een heerlijk nazomertje, de kleuren moeten nog komen!

  2. Hans, je slaat de spijker op zijn kop. Wij moeten eens ophouden om elke zonnige dag in september een Indian Summer te noemen.
    De prachtige kleuren van de echte Indian Summer bekijkende, moet het een feest zijn om fotograaf te wezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s