Château Cheval Blanc

chateau_cheval-blanc

In de film “Comme un chef” uit 2013 met Jean Reno en Michaël Youn, wordt op een trap in de hal van het restaurant van chefkok Alexandre Lagarde tijdens een gezellig onderonsje “en passant” even een flesje Château Cheval Blanc opengetrokken en leeggeslobberd.

785029-image-du-film-comme-un-chef-avec-637x0-2
Jean Reno en Michaël Youn,

Cheval Blanc is niet zomaar een wijn. Hij behoort tot de 3 duurste wijnen ter wereld.  Een 6 liter Imperial uitvoering, uit 1947, is op een veiling van Christie’s in Genève verkocht voor ruim 300.000 dollar. Volgens de wijnexpert van Christie’s, Michael Ganne, is het de enige bekende fles in het Imperial-formaat en kan zeker, voor nog eens 50 jaar, zonder enig probleem worden bewaard. Deze wijn geldt als één van de grootste Bordeaux aller tijden en is nu in handen van een anonieme Zwitserse verzamelaar.

cheval-blanc-1947
Château Cheval Blanc 1947

De wijn staat daarbij op de tweede plaats, onder Screaming Eagle 1992 uit Napa Valley in Californië, die voor 500.000 dollar werd verkocht. Op de derde plaats een Champagne, een Heidsieck 1907, uit een schipswrak, geveild voor 275.000 dollar. Door de vele lijsten die worden gepublceerd weten we nooit precies welke de duurste op dit moment is. Elk jaar worden er bijzondere wijnen geveild, over de hele wereld.

De wijngaard van Château Cheval Blanc met zijn moderne architectuur

Château Cheval Blanc is gelegen binnen de gemeentegrenzen van pittoreske dorpje Saint Emilion, dicht tegen de appellatie van Pomerol, in de Bordeauxstreek van Frankrijk. De 37 hectaren omvattende wijngaard is beplant met cabernet franc en merlot, waarvan de eerste tevens de belangrijkste is.

5 Cheval Blanc

Sinds 2012 is het één van de vier wijnen die de hoogste rang Premier Grand Cru Classé heeft gekregen de (A) status in de Classificatie van St. Emillion wijn, samen met Château Angélus, Château Ausone, en Château Pavie. Hoewel de naam anders doet vermoeden is het een rode wijn. De tweede wijn die het landgoed produceert is Le Petit Cheval.

2-chateau-cheval-blanc

Ik kan hier natuurlijk wel een hele rij met cijfers, jaartallen en hectaren gaan geven maar die kunnen jullie zelf opzoeken. Veel leuker is de volgende anekdote…

De manager van Château Cheval Blanc, Jacques Hebrard, was woedend over de waardering van het jaar 1981, geschreven door wijncriticus Robert M. Parker, Jr. Hij vroeg hem nog een keer te komen proeven. Toen Parker arriveerde werd hij aangevallen door de hond van Hebrard, die hem in zijn been beet. De manager bleef rustig staan en keek toe.

Robert M. Parker Jr.
Robert M. Parker Jr.

Parker vroeg om wat verband om het bloeden te stoppen, maar Hebrard gaf hem in plaats daarvan een kopie van de laatste bevindingen en waardering, aldus Parker. Herbrard ontkende echter dat Parker bloedde.

Maar toch, Parker proefde de wijn nogmaals, vond deze stukken beter dan bij zijn vorige keer en gaf hem een goede waardering in zijn beroemde wijngids “The Wine Advocate”.

Eigenaar van Château Cheval Blanc is de 65 jarige Bernard Armault,  oprichter, voorzitter en CEO van Louis Vuitton Moët Hennessy, een luxeconglomeraat met een beurswaarde van ongeveer 59 miljard euro. De groep bevat onder andere Louis Vuitton, Dior, en Fendi.

Nu willen jullie natuurlijk allemaal proeven ! Nou, een Château Cheval Blanc / 1e Grand Cru Classé 2008 heb je al voor € 585,00 per fles. Voor de wat betere inkomens is er de Château Cheval Blanc / 1e Grand Cru Classé 2009, dat was een wat beter jaar, voor € 1289,00.  Nu hoor ik jullie allemaal al roepen “Nou, dat proef ik er niet aan af ” ! De meesten die deze wijnen kopen doen dit echter niet om ze thuis op te drinken. Het is een “duurzame” belegging en een goede ook !

chateau-cheval-blanc

4 gedachten over “Château Cheval Blanc”

  1. Een Saint Emilion wijn is een van mijn favoriete wijnen., maar dan wel een beetje betaalbaar graag. Vind ik erg lekker bij een boeuf bourguignon.

  2. Weet je, bij de classering van de wijnen gaat het vooral om technische zaken. Zoals kleur, textuur, samenstelling etc. Vaak wordt dan door sommigen gedacht dat hij dan wel erg lekker moet zijn. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Laat je niet gekmaken !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s