Sète

sete5

Mijn moeder verbleef haar laatste jaren in Sète. Die keuze nam zij niet geheel zonder goede reden. In tegenstelling tot de prachtige plaatsjes aan de Côte d’Azur leeft deze stad het hele jaar door, dus in de winter zijn de luiken niet gesloten.

Bovendien woonden wij vroeger in Béziers, niet ver van plaatsen zoals Sète, Valras en Serignan, dus Sète kende ze al goed.

sète

Sète was oorspronkelijk een eiland in de Golf van Thau. In de loop der tijden groeide het eiland samen met het vaste land en is dus nu een schiereiland. Het kende verschillende namen, Mont Sétuis, Cette en sinds 1927 Sète. De mythe gaat dat vroeger de stad Thau geteisterd werd door vloedgolven. Neptunus stak daar met zijn drietand een stokje voor door die in een walvis te prikken, die daarna versteende en zo bescherming gaf aan de stad. De stad is dan ook genoemd naar een walvis, evenals Ceuta.

images

Sète kent veel kanalen en bruggen en een mooi oud stadscentrum. Het ligt aan de voet van de Mont St.Clair, tussen de Middelandse zee en L’Etang de Thau, waar de beroemde oesters, “Huitres de Bouzigues” worden gecultiveerd. Tevens is het de op één na grootste haven van de Franse Middelandse zee. Je ziet er de veerboot van Sète naar Tanger, tankers uit Odessa en India, miljonairsjachten en natuurlijk de vissersboten die om 16.00h terugkeren in de haven. Dat is een leuke tijd om eens te gaan kijken bij de visafslag.

Sète-Bassin-Orsetti-001
Le Grand Port

Het oude centrum is gelegen aan het Canal du Midi, waar ’s zomers de beroemde steekspelen “Les joutes Setoises” worden gehouden. Een spektakel waarbij de tegenstander met een lans van de boot afgestoken moet worden. Wanneer je er in de zomer bent zul je dat zeker gaan zien.

Les joutes de Sète
Les joutes de Sète

Ben je een strandliefhebber, nou, dan zit je hier goed. Sète heeft maar liefst 14 kilometer strand. Je moet, als je echt alleen wilt zitten dan wel even een stukje lopen, of met de fiets of de auto. Ook moet je dan genoeg te eten en te drinken meenemen, want er is dan ook helemaal niets behalve strand en zee ! Heerlijk toch ?

acd-5-891
Corniche de Sète

Sète kent vele leuke restaurants en terrassen waar je heerlijk de avond door kunt brengen. Vertier is er genoeg, maar niet in de vorm van disco’s en overvolle bars. Zo is er aan zee het Theatre de la Mer, waar onlangs het Jazzfestival is gehouden met beroemde artiesten uit de hele wereld. Soort North Sea Jazz, maar dan aan de Middelandse zee en zeer betaalbaar, ook voor de kleine beurs. Er treden elke zomer beroemde Franse chansonniers op. Verbaas je niet als je daar een Marc Lavoine, Zaz, Yannick Noah of Patrick Bruel tegenkomt.

escale 2 hdr

Niet te vergeten is het de geboorteplaats van Georges Brassens die er lang heeft gewoond en er elk jaar weer terugkwam, want hij hield van Sète. Je ontkomt er niet aan, want ’s avonds zie je overal wel iemand liedjes van Brassens vertolken. Brassens is ook in Sète begraven, een paar stappen verwijderd van het graf van mijn moeder.

0060252760862_600

Tevens is het de geboorteplaats van de beroemde dichter en filosoof Paul Valéry en de beroemde zigeunergitarist Manitas de Plata.

Natuurlijk kent Sète veel toeristen, maar een stuk minder dan in de bekende plaatsen aan de Franse Rivièra. Nederlanders zie er ook, maar die zie je overal. Ik vergeet nooit meer een Nederlands stel, dat de weg vroeg naar de “Port de Plaisir”. Dat betekent plezierhaven als je begrijpt wat ik bedoel. Het is “Port de Plaisance”, jachthaven…

Wil je een keer een rustige zomervakantie, betaalbaar en niet tussen de mensenmassa’s op het strand liggen ? Per zeilboot over L’Etang de Thau leuke kleine plaatsjes ontdekken zoals Bouzigues, Meze en Balaruc ? Ga dan naar Sète !

Poisson-Rouge

4 gedachten over “Sète”

 1. Een mooi en compleet verhaal over Sète, Hans,
  met prachtige foto’s.
  En nu maar hopen dat vele mensen die jouw verhaal
  lezen een bezoek aan Sète zullen brengen.
  Ze kunnen er de vakantie van hun leven doorbrengen.
  En je weet het Hans, ik spreek uit ervaring…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s