Willy Ronis, un géant de la photographie

Les jumelles, Gordes,1955
Les jumelles, Gordes,1955

Een slaperig kind, dommelend. Een ondeugende blik op de mooie benen van een jonge vrouw. De “Verliefden van de Bastille” kijkend over Parijs zonder te vermoeden dat ze zullen uitgegroeien tot een icoon die de wereld zal overgaan. Een staking bij de Javel-Citroën fabriek in 1938. Een sneeuwlandschap wat doet denken aan Bruegel. … Willy Ronis of de kunst van een foto zonder hiërarchie.

Les amoureux de la Bastille, Paris, 1957
Les amoureux de la Bastille, Paris, 1957

Liefde, oorlog, kindertijd, de Provence, industriële landschappen, Parijs. De belangrijkste thema’s van Ronis, een dans van het leven in het teken van vrijheid.  Een zelfstandig kunstenaar constant op zoek naar authenticiteit. Gewoon dingen en wezens laten zoals ze zijn, als ze gaan, als ze komen.

Grève chez Citroën-Javel pour la défense des droits acquis, Paris, 1938
Grève chez Citroën-Javel pour la défense des droits acquis, Paris, 1938

Willy Ronis (Parijs, 14 augustus 1910 – aldaar, 12 september 2009) was een Frans fotograaf. Hij staat bekend om zijn zwart-wit foto’s van het alledaagse leven.

Paris, 1952
Paris, 1952

Ronis werd geboren als zoon van joodse immigranten die aan het begin van de 20e eeuw de pogroms in Oosteuropa waren ontvlucht. Zijn vader kwam uit Odessa (stad) en zijn moeder was een pianiste uit Litouwen. Hij wilde eigenlijk componistworden, maar hij moest na zijn militaire dienstplicht in 1932 zijn zieke vader bijstaan in diens fotostudio aan de Boulevard Voltaire in Parijs. Toen zijn vader in 1936 overleed werd de fotostudio verkocht. Datzelfde jaar begon Ronis zijn carrière als fotograaf met sociale reportages en publiceerde hij zijn eerste foto.

AutoTamponneuses_1955
AutoTamponneuses_1955

Na de Tweede Wereldoorlog hield hij zich bezig met het in beeld brengen van het normale leven op straat in Parijs – veelal in de wijken Belleville en Ménilmontant – en in de Provence. Hij vormde samen met Henri Cartier-Bresson en Robert Doisneau de Franse school van het fotografisch humanisme. In 1946 was hij medeoprichter van het agentschap Rapho en werd hij lid van de fotografenvereniging Groupe des XV. In 1951 nam hij, samen met Brassaï, Doisneau en Izis, deel aan een groepstentoonstelling in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York City.

Le nu provençal, Gordes, 1949
Le nu provençal, Gordes, 1949

Eén van zijn beroemdste foto’s is “Le nu Provençal”, genomen in 1949. Ronis had net een huis gekocht in de Provence, in Gordes, met zijn vrouw, kunstschilder Marie-Annel Lansiaux, (1910-1991). De foto toont haar naakt voor een wastafel en open raam. Ook deze foto is de hele wereld overgegaan.

Vincent, 5 ans, 1945
Vincent, 5 ans, 1945

Niets lelijks of vulgairs verschijnt op de foto’s van Ronis. Alles is vreugde en speelsheid, zachtheid en sensualiteit, lichtheid en humor. Zelfs bij het ​​omgaan met moeilijke kwesties, zoals stakingen, mijnwerkers en armoede, hij slaagt erin om dat “je ne sais quoi” te destilleren ” geluk ondanks alles “ en menselijke tederheid.  Ronis gaat voor vreugde, lichtheid: ” Zelfs in een melancholische bui, ik blijf zeer optimistisch. Ik heb nooit ellende en verdriet willen dramatiseren, zegt hij . Het tijdperk van het naoorlogse was zowel tragisch en zeer vrolijk. Het was niet alleen vreugde, maar dat zag ik het meest ! “

Chez Gégène, Joinville, 1947
Chez Gégène, Joinville, 1947

Ronis stopte in 2001 om gezondheidsredenen met fotograferen. In 2005 en 2006 liep er in Duitsland nog een rondreizende tentoonstelling over het werk van Ronis, onder de titel La Vie – En Passant. In 2006 werd zijn werk ook geëxposeerd in het stadhuis van Parijs. Er kwamen 500.000 bezoekers.

Willy Ronis overleed op 99-jarige leeftijd in het Hôpital Tenon, Parijs.

Rue Muller à Montmartre, Paris, 1934
Rue Muller à Montmartre, Paris, 1934

 

2 gedachten over “Willy Ronis, un géant de la photographie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s