La Coupole

Afbeelding

Het was er stikvol. Het keukenluik aan het eind van de zaal ging onophoudelijk open en dicht, terwijl van het buffet
steeds weer nieuwe porties olijven, chips, broodjes en warme dranken werden doorgegeven. Vier kelners riepen tegelijk hun orders boven het gekletter  van borden en glazen uit, terwijl de klanten zich in verscheidene talen met elkaar onderhielden.
De overheersende indruk was dat klanten, buffetjongens, kelners en interieur een organisch geheel vormden. De mensen bewogen zich gemakkelijk  en zowel de industrieel die met enige vrolijke vrienden uit zijn limousine gestapt was, als het kleine vrouwtje en de kunstacademiestudent, iedereen noemde de barman: Bob. Men knoopte een gesprek aan zonder voorgesteld te zijn, als onder vrienden. Een Duitser sprak Engels met een Amerikaan en een Noor gebruikte minstens drie talen door elkaar om iets uit te leggen aan een Spanjaard.
Uit Maigret en de ter dood veroordeelde. Georges Simenon. (La tête d’un homme, 1931).
coupole
La Coupole 1927

The favourite studio of the artists of Montparnasse

La Coupole is de tempel van de Art Deco. Tijdens de opening in 1927 door Ernest Fraux en René Lafon waren alle bekende kunstenaars, schrijvers en artitesten aanwezig.
.
flo_2
Tout Paris
Direct liep de tent als een trein. Bob stond achter de bar. Kunstschilders zoals Derain, Léger, Soutine, Man Ray, Brassai, Kisling en Picasso stonden zij aan zij. Gerorges Simenon, de schrijver achter Maigret, dineerde met Josephine Baker. Henry Miller nam daar elke dag zijn ontbijt en Matisse zoop zich er elke avond klem.
.
art-La-Coupole-Paris-420x0
La Coupole aujourd’hui

In mei 1968 speelde Patty Smith gitaar op het  terras en Gainsbourg en Birkin genoten elke zondag van de lunch in La Coupole. Het is de tent om gezien te worden en nu nog steeds een gewelige plek om  te bezoeken. Er is een Bar Americain, privé salon en danszaal die de sfeer hebben van de Roaring twenties en niet te vergeten, een uitstekende keuken.

Dit is een geweldig adres, niet alleen voor het eten (dat voor zo’n chique zaak nog relatief gunstig geprijsd is), maar de grote zaal ademt nog helemaal het kunstenaars historiek; dit was immers één van de plekken waar de groten uit de kunst en cultuur in het verleden kwamen (en komen?) eten. ’s Avonds betaal je in alle café’s toch even veel voor een glaasje, dus kan je even goed hier de dag komen afsluiten. Op je lijstje zetten dus…

Kijk voor meer info op La Coupole

brasserie-la-coupole

 

11 gedachten over “La Coupole”

  1. Interessante en leerrijke achtergrond informatie, Hans. Ik ken La Coupole van Simenon en ik ben er één keer langs gelopen op een excursie door Montparnasse, maar ben nog niet binnen geweest.
    Als ik weer in Parijs ben ga ik beslist een kijkje nemen binnen
    en iets smakelijks bestellen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s