Aktie Tomaat

Image

Aktie Tomaat was een actie, waarbij toneelschoolleerlingen uit onvrede tomaten gooiden naar acteurs tijdens het spelen van een toneelstuk.

In de toneelwereld was steeds meer kritiek op de overheidbemoeienis. Het subsidiesysteem zorgde voor te elitair theater dat maatschappelijk engagement miste. In 1969, tijdens de première van de Storm van Shakespeare door de Nederlandse Comedie onder regie van Han Bentz van den Berg, gooiden Lien Heyting en Ernst Kats van de Amsterdamse Toneelschool tomaten naar de acteurs. De eerste acteur die een tomaat naar zijn hoofd gegooid kreeg, was Willem Nijholt. Dit vond navolging en vijf maanden lang waren de theaters in de ban van Aktie Tomaat. 

Willem Nijholt
Willem Nijholt

Dat was even ter inleiding gepikt van Wiki, maar je kunt met tomaten ook andere dingen doen dan gooien. Je kunt ze in een salade stoppen, pastasaus mee maken, in een omelet meebakken etc. etc…

Voordat we verder gaan, eerst wat basisinformatie. Zo is het misschien wel het allerbelangrijkst om te weten dat tomaat geen groentesoort is, maar een vrucht ! Daarnaast worden ze gezien als een afrodisiac en worden ze in Frans ook wel pommes d’amour genoemd, terwijl ze voor de Italianen goud waard zijn met naam pomo, appel, doro, goud.

Zwarte peertomaat
Zwarte peertomaat

Je hebt héél veel tomatensoorten. De één gebruik je voor salades, die moeten erg lekker zijn. Voor de andere maakt het niet uit als je de allergoedkoopste gebruikt. Met die Alle Jezus Goedkope Tomaat, de AJGT, gaan we iets geweldigs maken.

Verwarm de oven op 85 graden. Pak een ovenschaal, vet die in met olijfolie. Over de hele bodem leg je basilicumblaadjes. Snijdt de tomaten doormidden, bij de steel naar beneden, dat staat mooi. Bedek de basicilumblaadjes met de halve tomaten, snijkant onder. Gooi er hier en daar wat platgedrukte knoflooktenen bij. Gemalen peper erover, zeezout en wat rozemarijntakjes. Zet de schaal in de oven en ga vijf uur lang wat anders doen.

poppen-breien

Ondertussen ruikt het in de keuken als in een duur Italiaans restaurant. Als de tomaten er uitzien als het gezicht van je oma zijn ze klaar. Kost niks maar lekker ! Je kunt ze gelijk opdienen, in de koelkast bewaren en koud serveren, maakt niet uit. Ze zitten vol met smaak. Daar hebben ze de tijd voor gehad. Héél Zen…

Mijn resultaat
Mijn resultaat

 

13 gedachten over “Aktie Tomaat”

  1. Kijk nou ! De eerste onderlinge commentaren ! Dank allebei ! De temperatuur staat op 85 graden Barbara. Dit is “slow cooking”, waardoor alles meer smaak krijgt. Zo kun je ook een kipfilet eerst aanbraden en dan rustig 1 tot 1,5 uur in de oven laten garen op zo’n 85 tot 100 graden. Zo mals heb je het nog nooit gegeten !

  2. dit is nou echt weer iets dat mijn lievelingsreceptje kan worden, zo eenvoudig en zo lekker! ik maak al wel eens zoiets, maar dan doe ik juist de open kant omhoog en daar tijm op en een beetje suiker…. op 150 graden een halfuur, dan ‘caramelliseert’ het, en dat vond ik al heel aardig van mezelf…. maar dat van jou is puur natuur, merci!

    1. Oui, c’est quandmême un peu drôle. La Hollande cultive plein de tomates, mais dans les supermarchés il y à que 2 où trois sortes. En Italie tu peux choisir entre 10 sortes, où plus. C’est pourça que j’aime l’Italie.. et les recettes biensûr…

  3. Door middel van je foto zie ik het resultaat en door mijn fantasie snuift mijn neus hemelse geuren, maar…: 5 uur in de oven?
    Ha ha, je wilt me zeker aan het breien hebben; no way.
    Ik heb een combi oven, d.i. hete lucht en magnetron. Ik zal mijn gevoel laten werken. Dank voor je recept Hans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s