Vignobles de Paris

Image

Echt waar, Parijs heeft wijngaarden! Wist je dat het Ile-de-France tot het begin van de 18de eeuw het grootste wijnbouwareaal van Frankrijk bezat?

De rue des Vignes, rue du Pressoir en rue St-Vincent… Zelfs nu telt de Franse hoofdstad nog negen wijngaarden, die zowel witte als rode wijn geven. Op de volgende plekken zijn wijngaarden te vinden: 

Montmartre
Montmartre

Montmartre – Rue des Saules – 18de arr. – Metro Lamarck-Caulaincourt. Dit is de oudste wijngaard van Parijs, die al in de Gallo-Romeinse tijd werd aangeplant. De 1762 wijnstokken kunnen wel 1000 kg druiven geven. De druivenpluk is elk jaar aanleiding voor een groot feest. 

Parc de Belleville
Parc de Belleville

Parc de Belleville – Rue des Couronnes, Piat, Julien-Lacroix of Jouye-Rouve – 20ste arr. – Metro Couronnes. Deze wijngaard is iets jonger en stamt uit de Karolingische tijd. De 140 druivenstokken liggen goed beschut tegen de heuvels van het Parc de Belleville. 

parc georges brassins
parc georges brassins

Parc Georges-Brassens – Rue des Morillons, des Périchaux of Brancion 15de arr. – Metro Convention of Porte-de Vanves of buslijn Pc. De zuidkant van het dorpje Vaurigard was in de 18e eeuw nog bedekt met wijngaarden. De rue de Morillons en de rue des Périchaud ontlenen hun naam ook aan wijngaarden uit die tijd. In 1983 werden 700 druivenstokken, pinot noir, in het Parc Georges Brassens geplant en in 1985 vond de eerste oogst in de “Clos de Morillons” plaats.

Parc de Bercy
Parc de Bercy

Parc de Bercy – 4 rue Paul-Belmondo 12de arr. – Metro Cour-St-Émilion. Natuurlijk moest op deze plek een wijngaard komen, want Bercy was vroeger het kloppend hart van de wijnhandel. In het park zijn 350 wijnstokken aangeplant die een productie van 250 liter per jaar opleveren.

Neem een flesje “Clos Montmartre” mee voor thuisblijvers en ook voor jezelf ook natuurlijk ! Dan heb je iets bijzonders.

Clos Montmartre

Wie zijn wijnkennis compleet wil maken, kan tot slot nog een bezoek brengen aan het Musée du Vin-Caveau des Echansons in het 16de arrondissement.

Musée du vin

3 gedachten over “Vignobles de Paris”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s