Durian

durian header1

In mijn studio heb ik ooit gerechten gefotografeerd met durian. Ik had er nog nooit van gehoord, maar vond het op zich al een mooie vrucht. Totdat deze werd opengesneden… Dat hadden we beter even buiten kunnen doen…

Durian, of doerian, is een speciale vrucht omdat hij zeer penetrant en doordringend ruikt, maar heel lekker smaakt. De geur lijkt in de verste verte niet op de smaak. Sommige mensen vinden hem stinken naar rotte uien. Dat maakt het gek dat het vruchtvlees zelf lekker is. Het is een vrucht die of geadoreerd wordt of verafschuwd. In het Maleis betekent duri doorn. Durian is een grote vrucht met zeer scherpe doorns op de schil. De vrucht is voor een leek moeilijk open te maken omdat de schil erg dik en hard is. In de praktijk zal iemand het liefst een durian die licht open gebarsten is opeten omdat die makkelijker in twee helften is te snijden.

Durian wordt wel de koning der vruchten genoemd. Hij is groot en geeft snel kracht aan het lichaam. Durian komt oorspronkelijk voor in Maleisië, Indonesië en Brunei. Tegenwoordig wordt deze vrucht overal in Zuid Oost Azié gekweekt. Er zijn 30 soorten durianbomen en 9 daarvan geven eetbare vruchten. Een vrucht kan vrij groot worden, ongeveer 30 centimeter lang en 4 kilo zwaar.

durianboom
Durianboom

Aziatische legendes vertellen dat durian een libidoversterkende vrucht is. Het is in ieder geval een hele vitale vrucht en er zitten meer onverzadigde vetten en proteïnen in dan in andere vruchten. Als je gezond leeft dan heeft dat zijn weerslag op sexueel gebied. Op Java is het volgende spreekwoord vaak gehoord: “durian jatuh, sarong naik”, wat betekent: valt de durian omlaag, gaat de sarong omhoog. Een sarong is een traditioneel Javaans kledingstuk wat op een lange rok lijkt en door zowel mannen als vrouwen wordt gedragen.

Je kunt het zo uit het vuistje opsnoepen of verwerken in ijs, toetjes, smoothies etc. Van een hele vrucht hou je ongeveer 15% tot 30% vruchtvlees over. De partjes kun je nog wel een dag of twee, uiteraard luchtdicht, in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook. Dat kom je ook vaker tegen. De zaden kun je niet rauw eten, maar geroosterd schijnen ze erg lekker te zijn. Verse, of bevroren durians koop je bij de Aziatische toko’s in de grote steden. Je hebt ze vast wel eens zien liggen.

bevroren durian

Een receptje om eens te proberen is “Winko Durian”. Cake van kleefrijst en durian.

250 gram ketanmeel, dat is kleefrijstmeel, te koop bij de Aziatische toko, 100 gram geraspte kokos, 100 gram rietsuiker, 75 gram boter, 1,5 dl. water, 2 eieren, 200 gram geprakte durian.

Klop in een kom de boter met de suiker tot het romig is. Voeg al kloppend de eieren één voor één toe. Meng ketanmeel, kokos en water in een kom tot het een glad mengsel is. Doe alles bij elkaar in een kom en meng het goed door. Voeg het vruchtvlees van de durian als laatste toe en meng het goed. Giet alles in een ingevette cakevorm en bak het in een voorverwarmde oven op circa 180 graden voor circa 40 minuten. Steek een satehstokje in het midden van de cake, blijft het stokje droog, dan is de cake gaar.

Image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s