Brie

Image

Brie is een Franse schimmelkaas. Brie behoort net als Camembert tot de zogenaamde ‘zachte’ zuivelproducten.

Image

Brie komt van oorsprong uit en is vernoemd naar de historische regio Brie, wat tegenwoordig grofweg overeenkomt met het departement Seine et Marne in de Ile de France, met de oorspronkelijke ‘Brie’-kaas Brie de Meaux en Brie de Melun. Beide zijn altijd beschermd geweest, maar er bestaan vele imitaties. 

Image

De Brie de Meaux en de Brie de Melun zijn de enige twee brie-soorten die ook een AOC keurmerk hebben, een appelation d’origine controlée, wat inhoudt dat strikt gereglementeerd is welke melk, uit welk gebied gebruikt mag worden voor de kaas, en daarnaast hoe de kaas geproduceerd moet worden, hoe en hoe lang de kaas moet rijpen.

De brie die in Nederlandse supermarkten wordt verkocht is meestal niet te vergelijken met echte Brie, zoals dat oorspronkelijk is bedoeld. De Fransen maken meestal het doosje open, drukken dan even op de kaas om te kijken of hij goed rijp is. Vaak zijn er verschillende rijpingen te krijgen wat ook op het doosje vermeld staat.

Image

Beter is om naar een goede kaaswinkel te gaan en te vragen naar een echte Brie de Meaux.

Wil je de Brie nog lekkerder maken, dan hier een recept uit de Ile de France. Het komt daar tenslotte vandaan…

Brie farci aux limons

400 gr. Brie, 1 limoen, 6 blaadjes zuring, 1 takje munt, 1 takje basilicum, 150 gr. volvette verse kaas, 4 el crème fraiche, zwarte of groene peper.

De koude brie, met een scherp mes, bijvoorbeeld een zalmmes, doormidden snijden, zodat er twee vlakke, gelijke stukken zijn.

De limoen met heet water afspoelen, droogwrijven en de schil raspen. Daarna doormidden snijden, een helft ervan uitpersen. Veldzuring, munt en basilicum onder koud stromend water afspoelen, droogdeppen. Blaadjes munt en basilicum fijnhakken.

De verse kaas met de crème fraiche en het limoensap in een keukenmachine verwerken. Limoenrasp en kruiden toevoegen. De snijvlakken van de briehelften rijkelijk met peper bestrooien en de peper er iets indrukken.

Een briehelft met de limoencrème insmeren en de andere helft erop leggen. Niet te hard aandrukken. De gevulde kaas in huishoudfolie wikkelen en ongeveer 1 uur in de koelkast leggen.

De brie ongeveer 20 minuten voor het serveren uit de koelkast halen. Lekker als hapje bij een fruitige rode wijn, bijvoorbeeld Beaujolais.

Image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s